Istoric - Sindicatul Învatamântului Preuniversitar Mures

0365-734 467; 0723-577 751.

sipmures@yahoo.com 

Istoric

S.I.P.Mures este organizaţia profesională a salariaţilor din învăţământul preuniversitar din judeţul Mureş, constituită în scopul apărării şi promovării intereselor profesionale, economice, sociale şi culturale ale membrilor săi.S.I.P.Mures îşi desfăşoară activitatea în temeiul legislaţiei naţionale şi europene în vigoare şi este independent faţă de organele puterii şi administraţiei de stat, organizaţii politice şi religioase. Ca parte a societăţii civile organizaţia noastră luptă prin mijloace legale pentru îmbunătăţirea continuă a statutului social şi profesional al cadrelor didactice şi al celorlalţi angajaţi din învăţământ, precum si pentru binele copiilor si elevilor, asigurat de un învăţământ de calitate.
Primele structuri sindicale s-au configurat in scolile din municipiul Tg. Mures inca de la inceputul anului 1990, prin stradania conjugata a mai multor colegi, intre care s-a distins prin vointa si spirit de daruire profesorul Bakos Csaba, cel care a indeplinit pentru multi ani functia de vicepresedinte al sindicatului judetean. Procesul de inchegare a nucleelor sindicale din unitatile de invatamant a continuat pe parcursul anului 1990 si la inceputul celui urmator si a cuprins si celelalte zone ale judetului.
In 15 februarie 1990 se inregistra la Judecatoria Sighisoara primul sindicat cu personalitate juridica al lucratorilor din invamant din judetul Mures. Concomitent, la nivel national s-au constituit primele organizatii sindicale de tip federativ, iar sindicatul din zona Sighisoara s-a afiliat la Federatia Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar din Romania, devenita ulterior Federatiei Educatiei Nationale.

Constituirea pe cale democratica a organizatiilor sindicale din scoli, de jos in sus, prin implicarea directa a angajatilor din invatamant, a fost ingreunata de persistenta gandirii retrograde, de sorginte comunista, dar si a metodelor securiste de dezbinare si inhibare a formelor de manifestare democratice, utilizate de puterea politica a primilor ani de dupa revolutie. Astfel, in privinta miscarii sindicale din invatamantul muresean s-a „dispus”, prin directorii de scoli, utilizand si componenta etnica, infiintarea unui sindicat paralel usor de controlat si manipulat de puterea postrevolutionara. Aceasta manevra nu a putut opri cursul dezvoltarii sindicale democratice din judet.
La jumatatea anului 1991, mai exact in 22 iunie, se intrunea la Sighisoara Conferinta judeteana a organizatiilor sindicale din invatamant, cu participarea delegatilor din zonele Tg. Mures, Sovata, Tarnaveni si Sighisoara. Cu acest prilej s-a infiintat Sindicatul Independent al Invatamantului Preuniversitar din Judetul Mures, inregistrat sub acest nume la Judecatoria Sighisoara. Primul presedinte al sindicatului a fost ales profesorul Vasile Damian, liderul de pana la acea data al sindicatului din zona Sighisoara. Noul sindicat ramanea afiliat la F.S.I.P.R., condusa de Catalin Croitoru.

Activitatea sindicala in primii ani s-a desfasurat cu greutate datorita lipsei unor conditii minime, cum erau sediul organizatiei, posibilitatile de comunicare limitate, trasnport precar, dificultatea strangerii cotizatiei. Treptat insa, prin munca perseverenta a liderilor de organizatii, a liderilor zonali, functionarea sindicatului a ajuns la parametri satisfacatori: am obtinut sediul in care ne desfasuram si acum activitatea, l-am dotat cu copiator si telefon, am achizitionat primul automobil, au fost create si s-au facut angajarile pentru functiile de secretar si consilier juridic.

Tot in primii ani, sindicatul s-a confruntat cu framantarii interne cauzate de nemultumirea majoritatii membrilor de sindicat fata de activitatea presedintelui Vasile Damian. Din acest motiv, la Conferinta Judeteana a S.I.P.Mures din noiembrie 1992, in functia de presedinte al sindicatului a fost ales profesorul Cornel Crucean, liderul de pana atunci al zonei Sovata. Fata de aceasta schimbare si-a manifestat nemultumirea zona Sighisoara, care s-a retras din sindicat si a deschis actiune in instanta cu scopul dobandirii pentru sine a personalitatii juridice. La capatul a mai bine de trei ani de procese S.I.P.Mures a reusit sa limpezeasca, in favoarea sa, prin sentinta judecatoreasca irevocabila, statutul juridic.

Alte motive de ingrijoarare in privinta functionarii sindicatului nostru s-au ridicat in legatura cu conducerea federatiei sindicale la care S.I.P.Mures era afiliat. Nemultumirea noastra provenea din maniera nedemocratica de conducere a presedintelui F.S.I.P.R., Catalin Croitoru, dar si din faptul ca federatia mentinea in structura sa, in mod nestatutar, datorita lipsei personalitatii juridice, a gruparii din zona Sighisoara si pe reprezentantul ei, Vasile Damian, in calitate de vicepresedinte al F.S.I.P.R.. In aceste conditii S.I.P.Mures a luat in considerare posibilitatea schimbariii afilierii sale si a contactat conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, inca de pe atunci cea mai puternica organizatie sindicala din invatamant, din punct de vedere numeric. Retinerea noastra fata de o eventuala reafiliere provenea din faptul ca la F.S.LI. era inregistrat celalalt sindicat din judetul Mures.

In 1994 s-au produs schimbari semnificative in miscare sindicala de la nivel national. Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania „Fratia” s-a scindat, din randurile ei desprinzandu-se o grupare importanta care a format Confederatia Sindicaltelor Democaratice din Romania, sub conducerea lui Victor Ciorbea, cel care detinea si functia de presedinte al F.S.L.I.. In urma acestei divizari, in anul 1995, un numar restrans de sindicate judetene din invatamant, printre care si sindicatul din judetul Mures, s-au desprins din F.S.L.I. si au constituit Federatia Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret”, mentinandu-si afilierea la C.N.S.L.R. „Fratia”. In felul acesta s-a deschis pentru S.I.P.Mures calea schimbarii afilierii. In noiembrie 1995 S.I.P.Mures a depus documentele de afiliere si a devenit membru al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Acesasta optiune s-a dovedit in timp benefica, intrucat F.S.L.I. si-a intarit constatnt pozitia de cea mai insemnata si puternica federatie sindicala din invatamantul romanesc. Potrivit recensamantului membrilor de sindicat din invatamant, realizat in vara anului 2010, F.S.L.I. reprezenta interesele a 194.774 de membri, F.S.I. „Spiru Haret”, pe cele ale 62.911 de membri, iar F.E.N., ale 43.387 de membri.

In urma castigarii alegerilor prezidentiale si parlamentare de catre reprezentantii Conventiei Democratice din Romania, in noiembrie 1996, Victor Ciorbea a devenit prim-ministru al Guvernului Romaniei, parasind miscarea sindicala. Ca urmare, la Conferinta Nationala a F.S.L.I. din decembrie 1996, presedinte al F.S.I.L. a fost ales Aurel Cornea, cel care avea sa detina presedentia F.S.L.I. pana in noiembrie 2010.

La Conferinta Nationala a F.S.L.I. din 1998, reprezentantul S.I.P.Mures, Cornel Crucean, a fost ales in functia de vicepresedinte al federatiei, alegere reconfirmata apoi la conferintele din 2002 si 2007.

S.I.P.Mures s-a implicat cu determinare in toate actiunile sindicale organizate la nivel local si national, cu scopul imbunatatirii conditiilor de munca si salarizare ale angajatilor din invatamant, dar si pentru reformarea si modernizarea acestui domeniu, in vederea apropierii de standardele europene. Lupta sindicala s-a dus, mai ales, pentru cresterea nivelului finantarii invatamantului si a salariilor, dar si pentru ceeea ce poate fi numit un „specific romanesc” de dupa 1990, si anume, dobandirea drepturilor stabilite prin acte normative si neacordate de catre guvernanti. Pentru atingerea obiectivelor propuse, etapa cu etapa, sindicatele din invatamant au utilizat intreaga gama a formelor de actiune, protest si lupta sindicala, incepand cu negocierea si mergand pana la greva generala. Au avut loc in acesti ani pichetari si mitinguri locale, zeci de mitinguri in capitala, greve de avertisment si greve generale. Dintre toate se evidentiaza marea greva generala din anul 2000, desfasurata intre 24 ianuarie si 24 februarie si marea greva din anul 2005, tinuta intre 7 si 28 noiembrie. Toate actiunile s-au finalizat cu pasi mai mici sau mai mari pe calea imbunatatirii statutului profesional si ameliorarea situatiei materiale ale angajatilor din invatamant. La acestea s-a adaugat, mai ales in ultimii ani, o intensa si fructuoasa activitate de dobandire in instantele judecatoresti a drepturilor membrilor de sindicat.
Viata si succesul unui sindicat depind de atasamentul membrilor sai si de priceperea, bunacredinta si tenacitatea liderilor, iar evolutia si realizarile S.I.P.Mures confirma pe deplin acest lucru. Organizatia noastra s-a bucurat constant de sprijinul membrilor sai, multi dintre ei ramanad fideli pe parcursul ultimilor 20 de ani sau pana la pensionare, dupa cum cei care isi continua activitatea in invatamant vor fi alaturi de noi pe mai departe. Dovada recunoasterii insemnatatii sindicatului este cresterea constanta a numarului de membri de sindicat, pana la 2700, cat inregistreaza S.I.P.Mures in prezent.

Organizatia noastra a avut privilegiul deplinei daruiri si se bucura in continuare de abnegatia liderilor sai, carora li se datoreaza, in mare masura, realizarile sale, cele trecute si cele viitoare.

Aceasta fiind o scurta prezentare istorica a existentei si actiunii S.I.P.Mures, se cuvin mentionate numele celor care prin durata si rodnicia activitatii au creat prestanta si prestigiul S.I.P.Mures. In fruntea listei trebuie asezate numele lui Bakos Csaba si Finyak Tiberiu (decedat), ambii, pentru lungi perioade de timp, vicepresedinti ai sindicatului judetean. Apoi se cuvine apreciata munca celor care au detinut functiile de lideri zonali: Viorel Neamtu si Maria Nastase, pentru zona Tarnaveni, Matyas Endre, Kovacs Rozalia si Jozsa Andras in zona Sovata, Nady Janos, liderul, de la infiintare si pana in 2010, al zonei Sangeorgiu de Padure si, nu in ultimul rand, Roska Miklos, liderul zonei Tg. Mures – imprejurimi si Vasile Contiu, din zona Reghin, liderul de zona cu cea mai indelungata activitate (1993 – 2010).

Dintre liderii de organizatii scolare, care si-au pastrat calitatea sindicala pana la pensionare si au detinut functia mai mult de 15 ani, este o datorie si o onoare sa-i amintim pe Szentgyorgy Andrei de la Gim. „Europa” din Tg. Mures – cea mai indelungata activitate de lider (de la infiintare pana in 2010), Zsigmond Ludovic de la Gim. „Al. Ceusianu” din Reghin, Laszlo Erzsebet de la Sc. Gen. Corunca si Rosca Mihai, lider la Gr. Sc. „C-tin Brancusi” din Tg. Mures, membru al Biroului Executiv al S.I.P.Mures.

In cele din urma ii evidentiem pe cei care sunt si in prezent lideri de organizatii si care detin functia de peste 15 ani: Petzinger Annamaria de la Sc. Gen. Panet, Peterlicean Magdalena de la Gim. „Dacia” din Tg. Mures, David Emma de la Gim. „Serafim Duicu” din Tg. Mures, membra a Biroului Executiv, Szasz Sara, lidera la Gr. Sc. „Electromures” din Tg. Mures, membra a Biroului Executiv al S.I.P.Mures si Jozsa Iren de la Gim. „G. Cosbuc” din Tg. Mures.

Prin membrii sai, prin liderii de organizatii, in conditiile dezvoltarii democratice a Romaniei, avem convingerea ca S.I.P.Mures va continua, multa vreme in viitor, sa fie cel mai autentic reprezentant si cel mai eficient aparator al drepturilor si intereselor salariatilor din invatamantul judetului Mures.

 

Biroul Executiv al S.I.P.Mures